Začíná nám nová sezóza, jupí!A já vám představuji novou sérii, která nás provede celým zbytkem roku 2020: DOMÁCÍ ZAVAŘOVÁNÍ! Pojďme si společně připravit zdravé, chutné a eco-friendly potraviny! Čeká nás kompotování, zavařování, marmeládování, nakládání a mnohem více!
Je úžasné sledovat, jak se příroda probouzí. Aprílové počasí s sebou nese sluníčko i déšť a stromy i keře vypučí každým dnem o neuvěřitelný kus! A hlavně – objevují se první bylinky. Kopřivy, pažitka, medvědí česnek, sedmikrásky… a ve skleníku našeho prastrejdy taky spousty kopru!
Bydlíme ve stoletém domě. V něm je na chodbě špajzka od podlahy až po strop, plná sklenic a skleniček. Hotový ráj kompotů a zavařenin a sušených bylinek!
Už naše prababička zavařovala, babička hodně zavařovala, no a teď je na nás, abychom špajzku v zimě vyjídali a v létě doplňovali.
Pojďte si tedy se mnou dát závazek, že budeme plodiny své zahrady a úlovky z farmářských trhů využívat co nejlépe!
První na řadě je tedy již zmíněný kopr!

Ingredients
- 150g kopru
- 1275 ml vody
- 300 ml octa
- 375 g cukru
- 54 g soli
Instructions
- 1. Kopr zbavíme kořenů a propláchneme, aby nám v něm nezbyla žádná hlína.
- 2. Kopr oklepeme od přebytečné vody a pokrájíme na kousky.
- 3. Do hrnce si naměříme vodu, ocet, cukr a sůl.
- 4. Přivedeme k varu, počkáme, až se cukr rozpustí a potom hrnec odstavíme z tepla.
- 5. Rozdělte pokrájený kopr do vymytých sklenic.
- 6. Kopr zalijeme ještě horkým nálevem a řádně zavíčkujeme a utáhneme.
- 7. Sklenice zavaříme v 85 stupňové vodě 15 minut. Poté vytáhneme, necháme zchladnout a můžeme uskladnit.